Produksjon

Slakteriet vårt er bygt for å kunna ta i mot fisk både frå ventemerd, brønnbåt og bløggebåt. Det gir oss ein unik fleksibilitet – både for eigarane våre og for andre oppdrettarar med slaktebehov.

Vår produksjonslinje

Les meir om dei ulike stega i produksjonslinja vår her:

Pumping

Pumping

Etter at fisken er levert fra brønnbåt og fisken har stått i ventemærden til den har roa seg ned er den klar til å pumpes opp til bedøvelse og kjøling. Me kan også pumpe direkte fra bløggebåt.

Bedøving

Bedøving

For å auka fiskevelferda og gi ei mest mogleg human avliving, vert levande fisk elektrisk bedøvd før bløgging.

Bløgging

Bløgging

Bløgging vil seia å raskt tappa fisken for blod når han vert avliva. Korrekt bløgging og utbløding er ikkje berre eit hygienetiltak – det er ein nøkkelfaktor for å oppnå høgast mogleg kvalitet på sluttproduktet og sikra at fisken held seg godt på veg fram til middagsbordet. For størst mogleg presisjon og effektivitet, utfører to bløggerobotar denne oppgåva hos oss.

Utbløding

Utbløding

Fisk som blir bløgga i slakteriet går vidare til ein utblødingstank, der han blør ut. Tanken er fylte med sirkulerande og UV-behandla vatn som held mellom 0 og 4 grader, og her ligg fisken i minimum 30 minutt. Det kalde vatnet forbetrar utblødinga, reduserer bakterievekst og bremsar nedbrytingsprosessar – til beste for både kjøtkvaliteten og hygienen.

Sløying

Sløying

Slakteriet i Langevåg er utstyrt med fem nye sløyemaskinar som tar ut innvollar og reinsar fisken innvendig. Maskinane har ein kapasitet på 25 fiskar per minutt. I samband med sløyinga blir fisken òg sortert etter vekt og kvalitet. Personellet som matar sløyemaskina har oppgåva med å vurdera laksen og auren utvendig, medan kamera i sløyemaskinen sjekkar at fisken er tilfredsstillande reinsa innvendig.

Pakking

Pakking

Slakteriet har tre moderne pakkelinjer med ein makskapasitet på 35 kassar i minuttet. Her vert først den ferdig sløgde fisken lagt i kassar, sortert etter vekt og kvalitet. Kvar kasse inneheld rundt 15 til 18 kilo fisk.

Ising

Ising

For å halda kjøttemperaturen under fire grader, blir fiskekassane fylte med is. Kvar kasse inneheld som regel ein stad mellom 3 og 5 kilo is, alt etter om laksen skal transporterast med trailer eller fly. Lengre transporttid betyr meir is. Når fisken har fått is rundt seg, blir kassen lukka med lokk.

Etikettering

Etikettering

Neste steg i pakkelinja er å påføra fiskekassane etikettar. Desse inneheld informasjon om alt frå slaktedato til oppdrettar, eksportør, vekt, siste forbruksdag, allergen mm.

Palletering

Palletering

I det nye slakteriet i Langevåg sørger tre pallerobotar for å stable fiskekassene på pallar. Robotane har kapasitet til 25 kassar i minuttet, noko som svarer til ein pall i minuttet. I påvente av uttransportering, vert pallane med fisk lagra i det nye, store kjølelageret – som har ein kapasitet på over 200 tonn fisk.
DSC07243

Kapasitet

Anlegget har kapasitet til å slakta 200 tonn fisk i løpet eit normalt åttetimars skift, eller rundt 1 million middagsporsjonar med laks eller aure. Den raske og godt overvaka produksjonsprosessen er utforma for å bevara fiskekvaliteten på best mogleg vis, der det tek kort tid frå fisken blir ført i land til han ligg stabla på pallar i det energieffektive kjølerommet – klar for transport ut i verda til tusentals sluttkundar som ventar på eit godt og næringsrikt fiskemåltid.

Har du behov for slakting?

Me planlegg produksjonen veke for veke, eit par månader fram i tid.

Ta kontakt med salsleiar på 419 22 503 eller sigurd@hardangerseafood.no, så finn me ein ledig slaktedato som passar for deg!

DSC06678

Ta ein rundtur i anlegget!

Her kan du ta ein virtuell «spasertur» rundt i det nye slakteriet.